miércoles, 16 de noviembre de 2011




Välkommen till utdelningen av Angereds kulturpris 2011

Angereds stadsdelsnämnd delar årligen ut Angereds kulturpris på 50 000 kr. Priset stödjer, uppmuntrar och belönar verksamheter inom skilda kulturområden såsom: bild och form, litteratur, musik och dans, teater och film, konsthantverk.

25 000 kronor tilldelas José Romero, poet, skådespelare, journalist, radiopratare, bloggare och dansare

José Romero har sedan han kom till Göteborg och Hammarkullen i början av 1980-talet engagerat sig starkt i områdets kulturliv och med sin kunskap bidragit till att bland annat utveckla karnevalsgrupperna och stödja Hammarkullekarnevalen. José Romero är en eldsjäl som bidragit till en positiv bild av Angered.

Prisutdelning

Ordförande i stadsdelsnämnden Angered är prisutdelare.

När: Den 6 december kl. 18.00 -19.00
Var: I Kulturcafét på Kulturhuset Blå Stället, Angereds centrum
Kl. 19.00 - 19.15 Paus och tid för pressfotografering

För mer information kontakta:

Päivi Huhtala, processledare föreningsstöd
SDF Angered
Tfn: 031-365 26 72

Senast uppdaterad 2011-11-10

domingo, 6 de noviembre de 2011

Hammarkullens första Kulturvandring


Hammarkullen

Hej allihopa,

Vi, projektet Hammarkullen 365 och Karnevalskommittén, vill med detta mail tacka stort till alla som var med och deltog i Hammarkullens första kulturvandring.
Det har varit viktig för oss att realisera Kulturvandringen som ett sätt att visa och markera Kulturens kraft i området.

Vi är mycket stolta och nöjda över att ha genomfört denna Kulturvandring, och hoppas att detta kan bli en årlig tradition.

Men detta var första gången och självklart var det mycket som inte fungerade som vi hade tänkt. Vi hoppas ni har tålamod med oss och även vill vara med nästa år. Man lär sig av sina misstag och vi kommer att jobba hårt med att förbereda nästa kulturvandring för att rätta/ändra det som gick mindre bra.
Kamerunska förening i Gbg på Röda Stugan

Tack till er alla:

Föreningar:
Int. Sköna Konster, Kamerunska föreningen i Göteborg, Tunari, Syrianska kulturföreningen, CD Libertad, Los Copihues, KF Salvador Allende / Radio 19 abril, IFTI, Somaliskt nätverk, MidNimo, Mötesplats Hammarkullen, Kvinnocenter i Bergsjön

Konstnärer och kulturarbetare:
Hadi Moaydi, Kristin Allwood, Mario Kristan, Hendrik Zeitler, Daniel Bävernäs, Hanna Lidén, Saber Alipanah, Samir Doski, Rezgar Amedi, Faruq Omer, Catlin Boross, Karolina Gustavsson, Viktorija Vegelité, Violeta Todorova, Sanja Marcetic, Marcelo Romero, Randall Villalobos, Jose Romero, Morris och Rabi Shabo och Ultimate B-Boys, Yarko Rhea Salazar, Sergio Joselovsky, Gabriel Manrique och Mike Lundin

Andra medverkande:
Röhsska museet, Konstepidemin, El Sistema Hammarkullen, The Music College, Bostadsbolaget, Tidskapseln-Folkets hus i Hammarkullen, Mixgården, Chalmers/Suburbs-studenterna, Zacharia och Abdi från Insamligsprojekt "Kläder till Somalia", HGF Bredfjällsgatan.


Hantverksmarkmad:
Föreningen Grunden, Margreth Eklund, Magno Marchena, Margarita, Randall Villalobos-Indaba, Ramiro Porras.


Gloria Esteban Tony Parath och Gilbert Ohlsson
Hammarkullen 365 Karnevalskommittén

viernes, 12 de agosto de 2011



Hjälp oss sprida denna inbjudan till Hammarkullen i oktober vidare till de du tror kan vara intresserade. Vi söker så stor spridning som möjligt vad avser deltagare. Begränsningen är att samtalen sker på svenska.

Samhällsbyggande kräver aktiva medborgare!

Att som medborgare tillsammans med andra föra samtal om det egna lokalsamhällets framtid och utvecklingsmöjligheter är viktigt. Att göra detta på ett sätt som tar vara på den breda mångfald av erfarenheter, kunskaper och perspektiv som finns inom och utanför lokalsamhället är en utmaning. Vi är allt fler i Hammarkullen som finner denna tanke spännande och arbetar från våra olika utgångspunkter för att i handling göra den levande.

Detta har blivit speciellt viktigt då vi lever i en tid när rörelser som globalisering, urbanisering, teknisk utveckling och klimatförändring gör hela vår tillvaro osäker. I de sammanhang där vi tillbringar vår vardag och vår arbetstid finns förutsättningarna att med gemensamma krafter utveckla en förståelse som gör det möjligt att hoppfullt och med tillförsikt gå framtiden till mötes.

Barn och ungdomar behöver möta vuxna som förmedlar tillförsikt och tillsammans med dem går i dialog med samhällsutvecklingen och i handling förverkligar egna drömmar och visioner om ett gott samhälle. Det kan vara i det lilla sammanhanget där barnen i skolan får stöd att bygga en efterlängtad groddamm eller genom att ta sig an de stora frågorna om ett rättvist och demokratiskt samhälle.

Den 20:e och 21:a oktober hoppas vi du vill vara en av de 100 personer vi söker som dialogpartner när boende och verksamma från en mängd olika sammanhang i Hammarkullen bjuder in till ett tvådagars samtal kring ovanstående tema.

Läs mer i det bifogade programmet och hjälp oss gärna genom att sprida det vidare till alla du känner som du tror kan vara intresserade.

Genom arbetsgruppen,

Kerstin Wennergren Lasse Fryk

Folkets Hus Centrum för Urbana studier

Hammarkullen Hammarkullen

jueves, 14 de abril de 2011

Nappen Pappen



Hugo Catolino

Nappen Pappen är en föreställning för barn från 2 år.
Barn teater kommer aldrig att försvinna. Genom dem lär sig mer och mer. Här finns spontanitet, improvisation kreativitet. Världen är deras och det är mycket vackert. I Folkets Hus Hammarkullen var ”Nappen Pappen” ett barn teater på besök.

Hugo Catolino, och Pia Holmquist berättar litet om sina upplevelser.

JHR: Hugo När började med barn teater?
Hugo: Uy! ... Det var jag ung när jag började att jobba med barn teater. Jag läste teater i Argentina när var jag 18 år sen fortsäte jag i Spanien, Frankrike och nu här i Sverige, det är redan 28 år.

JHR: Hur jobbar du här, med annan kultur och en annan form att förstå vitsed. det man kallas ”Nya kultur”?
Hugo: Först borjade med marionetter på spanskan, efter fyra år borjade att spela på svenskan. På dagis alla är redan integrerad ”latino” och andra nationaliteter och i början var litet svart men sedan gick bra.

JHR: Vi som kommer på andra kultur har vi en annan form att förstå vids att berättar roliga historier kanske samma ord med dubbla mening
Hugo: Din fråga är mycket intressant. Jag tror att när man lever mycket länge i en ana land börjar förstå och det kan man lära sig mycket mera i praktiken. Svenska språket har sitt rike.

Pia Holmquist en annan skadspelare berättar oss också sina erfarenheter inom barn teater
Jag håller med teater när jag har varit barn själv. Jag gick på kommunal barn teater sen var jag liten och sen jag har varit vuxen så jag var intresserad att jobba med som pedagog med barn men under den utbildning hade vi dagteater då blev jag fast.

JHR: Varifrån kommer du?
Pia: Jag kommer från Västerås

JHR: Finns mycket barn där?
Pia: Ja… det finns mycket barn ungefär 150000 invånare i Västerås

JHR: Hur är det att jobba med en spansk talande, bredvid dig?
Pia: Jag tror att det bra Jag tycker att är det väldigt bra och mot publiken jag tror att barnen från andra länder kan identifierar sig med Hugo och sen svenska barn kan identifierar med mig, så jag tycker att det är väldigt bra kombination.

JHR: Men hur är det med språket och kulturen?
Pia: Tyvärr jag pratar icke spanskan, det är litet tråkig men ….med kulturen Det är bra. Tycker jag.

JHR: Vad ska du säga till barnen?
Pia: Jag tycker att de kan passa på att gå på teater när det finns möjlighet och de kan också prova själva. Det är jätte kul!.

Nappen Pappen: 0702785168
figurteater@telia.com